Rubik Kocka

A Rubik Kocka története nagy vonalakban. A hetvenes években a Budapesti Iparművészeti Főiskolán akkoriban a még csak 27 éves Rubik Ernő  tanársegédként dolgozott.

Diákjainak először fadarabok és gumiszalagok segítségével készített szemléltető eszközt, de mivel nem bizonyult tartósnak, így olyan szerkezetet alkotott,melyhez speciálisan faragott fa elemeket készített úgy, hogy egyes darabjai  mozgatására a szerkezet ne essen szét. A kocka prototípusát kézzel készítette el a kialakított fa elemeken lyukakat fúrt és elasztikus szalagokkal rögzítette őket.

Mivel tanulói körében a bemutatása nagy  érdeklődést váltott ki, foglalkoztatta a dolog, hogy talán a nagyközönséggel is megismerteti találmányát. Ez az elhatározása után kért szabadalmat találmányára, majd nekiállt gyártót keresni, mely abban az időben az országban nem volt egyszerű. Hosszas kutakodás után talált rá egy kis műanyagokat gyártó cégre, majd a hetvenes évek vége felé a Konsumex kezdte el forgalmazását Bűvös Kocka néven.

Az áttörést igazán a játékkiállítás hozta meg számára 1979-ben, ahol díjat is nyert a találmány és felfigyelt rá az Ideal Toy amerikai játék cég tulajdonosa is, akivel szerződést kötött a külföldi gyártásáról és forgalmazásáról.

A Rubik kocka negyven év múltán sem vesztett népszerűségéből, sőt rajongótábora évről évre nő.

A hagyományos Rubik kocka egy hatágú tengely köré van felépítve, négy oldalról minden irányba egy gömbre erősített középső elemmel, melyek a szerkezetet fixen tartják. Ezekhez a fix elemekhez egymás mellé lehet becsúsztatni a sarkokon és éleken lévő kis kockákat, amiket a befelé eső oldalukon lévő pici peckek tartanak össze.

 

Ezt a megkomponált szerkezetet a mechanikai szorítás tartja össze, elforgatását pedig  a rugalmas műanyag alkatrészei és a gömbben található tengelyek teszik lehetővé.

 

Ez a kocka felépítési mód a már modernebb szerkezetű Verseny Rubik Kocka nevű típusokban lett változtatva. Itt a tengelyek egy zárt rendszerű gömbbe lettek beépítve, így csökkentve a mozgatható elemek közötti súrlódást, és a gömbben lévő rugók különböző erősségűre cserélhetőségét is, hogy a  forgatáshoz szükséges erő is állítható legyen, így téve egyszerűbbé  a sokkal gyorsabb forgatási sebesség elérését.

 

3x3-rubik-kocka
3×3-rubik-kocka